EVDE ÇİÇEK BAKIMI: TELGRAF ÇİÇEĞİNİN BAKIMI NASIL OLMALI?


Evde bitki yetiştirmek hem estetik görünümüyle hem de insana hissettirdiği duygularla oldukça keyif vericidir. Özellikle bazı bitkileri yetiştirmek, insanda büyük bir mutluluk hissinin oluşmasını sağlar. Görselliğiyle bireylerin severek yetiştirdiği bitkiler arasında telgraf çiçeği yer alır. Telgraf çiçeği, ev ya da işyerlerinde çokça yetiştirilen bir bitkidir. Bitkinin göz alıcı rengi ve ışıltılı yaprakları birçok kişi tarafından beğenilmesini sağlar. Çiçeğin bakımı, birçok bitkiye kıyasla oldukça kolaydır. Bu nedenle çok fazla zamanı olmayan ya da çiçek bakımından iyi derecede anlamayan kişiler de telgraf çiçeği yetiştirebilir. Bu çiçeğin üzerinde çizgili görüntü bulunur. Dolayısıyla bazı kaynaklarda ismi “damat pijaması çiçeği” olarak yazar. Bitkinin birçok türü, saksıda yetiştirilmeye uygundur ve bulunduğu yere kolayca alışır. Dolayısıyla verimli şekilde büyütmek mümkündür. Bu yazımızda telgraf çiçeğinin özellikleri ve bakımı hakkında bilgi vereceğiz.

TELGRAF ÇİÇEĞİNİN ÖZELLİKLERİ NELERDİR?

Telgraf çiçeği, Amerika topraklarında yetişir. Tüm dünyaya yayılan bitki, “zebrina pendula” ismiyle de bilinir. Sürüngen yapıdaki bitki, mor ve alacalı yapraklarıyla tanınır. Telgraf çiçeğinin görüntüsü son derece albenilidir. Bitkinin farklı türleri bulunur. Bunlar: 

  •     Pembe telgraf çiçeği: Yaprak ve çiçekleri pembedir. Renk geçişleriyle büyük beğeni kazanır. Düzenli olarak sulanması gerekir. Güneşi çok sever. 
  •     Ak telgraf çiçeği: Çiçekler beyaz, yapraklar yeşildir. Yetiştirilmesi için yarı gölgeli alanlar uygundur. 
  •     Mor telgraf çiçeği: Renginden dolayı bu ismi alır. Mor kraliçe, mor sekreter ve mor kalp olarak da bilinir. Güneşi görürse yaprakları parlak mor renge dönüşür. Hem dalları hem de yaprakları mordur. Güneşi çok sever. 
  •     Yeşil telgraf çiçeği: En çok bilinen bu tür, Güney Amerika topraklarında yetişir. Yaprakları yeşildir. Kimi zaman beyaz çiçek açar ve sarmaşık halinde her yerde büyür. 
  •     Tüylü telgraf çiçeği: Mor ve pembe çiçek açar. Yaprakları tüye benzeyen bir dokuya sahiptir. Yetiştirilmesi için en uygun yer yarı gölge alanlardır. 
  •     Yalancı telgraf: Telgraf çiçeği değildir fakat görüntüsü itibariyle bu ismi alır. Yaprakları mavi taçtır. Ülkemizin Doğu Karadeniz Bölgesinde görülür. 
  •     Tekne: Yaprakları kılıç şeklindedir. Pembe ve yeşil renklerden oluşur. Çok fazla uzar. Bu nedenle geniş bir araziyi örtmek için uygundur. Dış mekanda yetiştirilebilir. 
  •     Örümcek: Melez bir tür olan bitkinin, yaprakları uzundur. Yeşil şeritli bitki, mavi çiçekler açar ancak evde yetiştirmeye uygundur. 

TELGRAF ÇİÇEĞİ EVDE NASIL YETİŞTİRİLİR?

Telgraf çiçeği hem sabah hem de akşam güneşinden faydalanmayı çok seven bir bitkidir ancak bu bitki türü için çok fazla güneş alan bir oda uygun değildir. Odanın güneşinin iyi şekilde ayarlanması, sağlıkla büyümesini sağlar ancak güneş alma durumu hakkında karar vermek için yapraklarının rengine bakmak gerekir. Yeşil yapraklar güneşi sevmezken; mor yaprakları çok sever ancak güneşi sevdiklerinden ötürü direkt güneş ışığı altına bırakmak doğru değildir. Bulundukları ortam hem güneşli hem de direkt olarak güneşten etkilenmeyen bir konumda olmalıdır.

Gelelim çiçeğin toprağına. Bu çiçek toprak konusunda çok seçici değildir ancak gevşek yapıdaki topraklarda daha rahat gelişir. Bahçe toprağını ideal hale getirmek için humus ve kil eklenebilir ayrıca toprak, suyu geçiren ve mineral yönünden zengin olmalıdır. Saksı seçimi bitkinin büyümesi açısından son derece önemlidir. Bu çiçeğin kökleri oldukça güçlüdür. Köklerin sağlıklı gelişmesi için düzenli olarak değiştirilmesi gerekir. Saksı değişiminde bir anda büyütmek doğru değildir. Kademeli olarak değişim yapılması tavsiye edilir ayrıca her değişimde taze toprak kullanılmalıdır. Çiçeği sıkıştırmak ve kesmek, daha iyi şekilde büyümesine yardımcı olur. Telgraf çiçeğinin gübrelenmesine gerek yoktur ancak yine de gübre ekleyerek, sağlıklı büyümesi için teşvik edebilirsiniz. Bunun için ilkbahar ve yaz aylarını uygun görüyoruz. Gübreleme için sıvı gübre kullanabilirsiniz. 2 haftada bir defa %50 oranında seyreltilmiş iç mekan için uygun gübreler uygun olacaktır.

TELGRAF ÇİÇEĞİ KAÇ GÜNDE BİR SULANIR?

Bitkilere doğru şekilde bakım yapabilmek için sulamaya çok dikkat etmek gerekir. Bazı bitkiler çok sulanmayı severken, bazılarının neredeyse hiç sulanmaması tavsiye edilir. Telgraf çiçeği bakımında da doğru sulamanın ayarlanması gerekir. Telgraf çiçeği suyu çok sever ancak su verirken aşırıya kaçmamak gerekir. Fazla verilen su, köklerin çürümesine yol açar. Özellikle yaz aylarında bol miktarda sulama yapmak oldukça önemlidir. Kış aylarında ise su az verilmelidir. Eğer toprak nemliyse ve havalar soğuksa

 daha fazla su vermeye gerek yoktur. Bitki, ılıman sıcaklıklar için uygundur. Bitkiyi aşırı soğuklardan korumak gerekir. Kış aylarında havanın minimum 10 derece olması gerekir. Yaz aylarında ise rüzgarda bırakmak, bitkinin solmasına yol açabilir.

TELGRAF ÇİÇEĞİ HAKKINDA BİLGİLER

  •     Doğada yetişen birçok çiçek hakkında çeşitli rivayetler bulunur. Bazı çiçeklerin aşkı, bazılarının ayrılığı, bazılarının ise söylenemeyen hisleri ifade ettiği bilinir fakat çiçekler hakkındaki rivayetler bununla da sınırlı değildir. Örneğin: Peygamber devesi çiçeğinin 1 metreye ulaştığında ev alınacağına dair yaygın bir inanış vardır. Telgraf çiçeği için de çeşitli rivayetler bulunur ancak bu rivayetler genellikle olumsuz yöndedir. Halk arasında bitkinin uğursuz olduğu söylenir. Bu düşünceyi kesinlikle doğru bulmuyoruz çünkü çiçeğin uğur ya da uğursuzluk getirdiğine dair herhangi bir kanıt yoktur.
  •     Telgraf çiçeği yayılarak büyür. Büyümesiyle birlikte aşağıya sarkmaya başlar. Bu nedenle çevresine başka çiçek konulması gerekir. Aksi takdirde çiçeğin gün ışığını engeller.
  •     Sukulent gövdeye sahiptir. Sulu ve etlidir.
  •     Telgraf çiçeği ilkbahar, yaz ve sonbahar aylarının ilk zamanlarında çiçek açar. Dış mekanda yetiştirilirse daha fazla çiçek verir. Yaprak dökmez. 
  •     Bitki, neme yoğun ihtiyaç duyar. Çiçeğin bulunduğu ortam normalden fazla nemli olmalıdır. Hatta yetiştirmek için güneş alan bir mutfağa koyabilirsiniz. Eğer eviniz yeterince nemli değilse, yapraklarını buğulayabilirsiniz. Eğer yapraklarda bir kızarma durumu söz konusu ise bu durum bitkinin yeterli nem alamadığını gösterir.

TELGRAF ÇİÇEĞİ NASIL ÇOĞALTILIR?

Bu güzel bitkiyi çoğaltarak fazla hale getirmek ya da sevdiklerinizle paylaşmak istiyorsanız dikkatli hareket etmeniz gerekir. İlk olarak saksıdaki çiçeğin köklerini gözlemleyin. Sürgün veren kökleri ayırın. Bunları küçük bir saksıya dikin ancak toprağı saksıdan almayın. Bunun yerine taze toprak kullanın. Bu şekilde bir çoğaltma işleminin ardından 3 hafta beklemek gerekir. Yeni çiçek filiz vermeye başlar. Eğer sürgünler küçükse birkaç gün suyun içinde bekletmek gerekir. Yarım bardak kadar suda bekletmek sürgünlerin kısa sürede köklerini filizler. Köklenen filizler yeni saksıya dikilir. Tüm bu işlemler için en uygun ay nisandır ancak ekim ayına kadar işlemleri yapabilirsiniz.

TELGRAF ÇİÇEĞİ NASIL BUDANIR?

Telgraf çiçeğinin düzenli olarak budanması gerekir. Aksi takdirde aşırı uzayarak, agresif şekilde büyür. Bu tarz bir büyüme şekli, bitkinin görünümünü olumsuz yönde etkiler. Saplar, periyodik olarak kesilmelidir. Bu işlem için en az %25 oranında budama yeterlidir. Çiçekte bulunan çürük ya da kuru yapraklar mutlaka ayıklanmalıdır. Ayıklama işleminin sağlıklı yapraklara zarar vermemesi için makas kullanılması tavsiye edilir. Eğer çiçeğin birden fazla yaprağında solma ve çürüme oluştuysa vitaminlerle toprağın takviye edilmesi gerekir